VILJUŠKARI - OSNOVNI PODACI

Viljuškar (naziva se i viljuškara) je industrijska mašina koja se koristi za podizanje tereta i materijala i prevoz na kratke razdaljine. Viljuškar je razvijen početkom 20. veka od strane različitih kompanija. Posle drugog svetskog rata, korišćenje i razvoj viljuškara su se znatno proširili širom sveta. Viljuškari su postali neophodni deo opreme u proizvodnim i skladišnim operacijama. U 2013. godini samo prvih 20 proizvođača širom sveta je ostvarilo promet od 30,4 milijardi dolara sa 944.405 prodatih mašina.

Prodaja i servis viljuškara

Viljuškari su podeljeni po opterećenjima određenim maksimalnom težinom i određenom prednjom tačkom gravitacije. Ova informacija se nalazi na pločici proizvođača, a ove specifikacije se ne smeju prekoračiti. U mnogim zemljama je nezakonito promeniti ili ukloniti pločicu bez dozvole proizvođača viljuškara.

Važan aspekt rada viljuškara je da se upravljanje vrši pomeranjem zadnjih točkova. Iako ovo povećava pokretljivost i stabilnost u krivinama, vožnja se potpuno razlikuje od vožnje drugih vozila, pa je obuka vozača viljuškara neophodna. Viljuškari se takođe odlikuju lakom upravljivošću, podrazumevajući da se radi o iskusnim vozačima.

Još jedna kritična karakteristika viljuškara je njegova nestabilnost, odnosno stabilnost. Viljuškar nikada ne sme da pravi zaokret u brzini sa podignutim teretom,  u kom slučaju centrifugalne i gravitacione sile mogu da se kombinuju i izazovu katastrofalno prevrtanje. Viljuškar je konstruisan i sa granicom opterećenja za viljuške.